Itthon

Gulyás: Kijevet a hadifoglyok Magyarországra érkezése után értesítettük

Ukrajnát a hadifoglyok Magyarországra érkezése után értesítették az ügyről, de Gulyás szerint jogilag már nem hadifoglyok voltak, amikor az országba érkeztek.

Forrás: Telex

További hírek a témában:

  • Mi a személyes véleménye Gulyásnak Tóth Gabi munkásságáról, aki most kapott Petőfi zenei díjat? – kérdezték a minisztert, mire úgy felelt: igen, szereti a munkásságát Tóthnak.

  • A Petőfi Zenei Díjjal kapcsolatban Tóth Gabi munkásságával kapcsolatban kapott kérdést a miniszter, aki ugyan elmondta, hogy nem feladata véleményt nyilvánítani iylen kérdésben, szubjektív véleményét így is megosztotta, szereti Tóth Gabi munkásságát.

  • Elmondása szerint a miniszter azt követően értesült az Oroszországból hozzánk küldött tizenegy ukrán hadifoglyról, amikor azok már megérkeztek, ahogy a külügy is csak ezt követően értesítette az ukrán felet, azt azonban megismételte, hogy nem volt a kormánynak értesítési kötelezettsége, mert ezek az emberek már nem voltak hadifoglyok, „megtörtént a szabadításuk”, ők döntöttek úgy ezután, hogy Magyarországra akarnak jönni.

  • A miniszter azt mondta, bár az ide érkezésük után tájékoztatták Ukrajnát arról, hogy korábban az ukrán hadsereg kötelékében harcoló, majd orosz hadifogságba eső tizenegy embert Magyarországra hozták, de konkrét neveket nem adtak meg, ezért történhetett az, hogy Ukrajnának kellett kiderítenie, hogy pontosan kikről, melyik korábbi katonáikról lehet szó.