15 éves gyerek robbantott volna iskolát – szerencsére csak volna

15 éves gyerek robbantott volna iskolát – szerencsére csak volna

Őrizetbe vettek az orosz hatóságok egy 15 éves fiút, aki robbantásos merényletet tervezett egy volgográdi iskola ellen – közölte hétfőn a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Forrás: pxhere.com

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint a gyanúsítottnak lehettek cinkosai. A tanulótól egy házi készítésű robbanószerkezetet, továbbiak előállításához szükséges alkatrészeket, vágófegyvert és 64 Molotov-koktélt foglaltak le.

Szórakozni akart a készítményével, csak

A fiú azt állította, hogy üres telkeken akart elszórakozni a készítményeivel, a nyomozás azonban azt feltételezi, hogy egy iskolai alkalmazottal és egy tanulóval kapcsolatos személyes konfliktusát készült erőszakkal „rendezni”.

Április 22-én a szibériai Tyumeny megyében vettek őrizetbe egy 18 éves tanulót, aki szintén iskola ellen szándékozott fegyveres támadást elkövetni. A gyanúsítottól egy vadászpuskát, lőszert, két vadászkést, ammónium-nitrátot, kommunikációs eszközöket és az internetről letöltött bombakészítési útmutatókat foglaltak le. A bűncselekmény elkövetésének szándékát mind az őrizetbe vett tizenéves, mind szemtanúk megerősítették.

Forrás: pxhere.com

Április 16-án, az ugyancsak szibériai Krasznojarszkban fogtak el egy iskolai ámokfutásra készülő, 2006-os születésű fiatalt. Tőle egy lefűrészelt csövű vadászpuskát, lőszert és több saját készítésű csőbombát vettek el. A naplójában megtalálták a jövő héten végrehajtani tervezett támadás tervét.

A régióban három iskolai ámokfutást akadályoztak meg 2019-ben

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára április 10-én az Uráli Szövetségi Körzet vezetőivel folytatott videokonferencián kijelentette, hogy a biztonsági szervek egyedül abban a régióban három iskolai ámokfutást akadályoztak meg 2019 folyamán. Beszámolója szerint a kamaszok arra készültek, hogy fegyverrel és saját készítésű bombákkal támadjanak osztálytársaikra és tanáraikra.

„A fiatalkorúak deviáns magatartásához hozzájárul a kábítószer-fogyasztásnak, az öngyilkosságnak és a bűnözői szubkultúrának a közösségi médiában zajló propagálása” – mondta Patrusev.

Forrás: pxhere.com

Mint mondta, a fiatalok körében emiatt „fokozott érdeklődés” alakul ki a „schoolshooting” (iskolai lövöldözés) és a Columbine iránt. A tisztségviselő, aki korábban volt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója is, ezzel a Colorado állambeli Columbine középiskolájában 1999. április 21-én történt ámokfutásra utalt, amikor két tizenéves lőfegyverrel, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert ölt meg, majd öngyilkosságot követett el.

Felerősödött az Oroszország elleni „információs agresszió”

Patrusev arról is szólt, hogy felerősödött az Oroszország elleni „információs agresszió”, amelynek célja a radikális eszmék és a terrorizmus dicsőítése és a társadalom szétszakítása. Elismerte, hogy a vagyoni rétegződés, a korrupció, az igazságtalanság, az életszínvonal-csökkenés és a munkanélküliség növeli az elégedetlenséget a fiatalok körében. Szavai szerint az államnak ezzel kapcsolatban nemcsak a korosztály megvédése a feladata, hanem erkölcsi értékrendjének alakítása is.

Az FSZB március 23-án is egy iskolai ámokfutást megakadályozásáról számolt be. Akkor a szolgálat a távol-keleti Szahalin szigetén vett őrizetbe egy 2002-es és egy 2003-as születésű tanulót, akiket azzal is megvádoltak, hogy terrorizmusra, valamint tömeggyilkosságra és öngyilkosság elkövetésére buzdítottak az interneten. Akkor egy lefűrészelt csövű vadászfegyvert, hozzá való lőszert, egy ipari detonátort, feltételezhetően házi készítésű robbanószerkezeteket, robbanóanyagokat, kommunikációs eszközöket és egy naplót foglaltak le, benne az iskola elleni fegyveres támadás tervével.

Forrás: pxhere.com

Február 26-án a Volga-parti Szaratovban két 2005-ös születésű fiút vettek őrizetbe, akik beismerték, hogy mintegy 40 ember meggyilkolására készültek egy iskolában. Az FSZB szerint mindketten tömeggyilkos ideológiákat propagáló internetes csoportok tagjai voltak.

Korábban ugyancsak két tizenéves akart robbantani

Egy héttel korábban az FSZB a Krím-félszigeti Kercs városából számolt be két tizenéves őrizetbe vételéről, akik oktatási intézményekben készültek „terrorcselekményeket” elkövetni. A fiúk szélsőséges ideológiáknak és annak a Vlagyiszlav Roszljakovnak a követői voltak, aki 2018 októberében egy kercsi műszaki iskolában 15 tanulót és öt felnőttet lőtt agyon. A támadó, aki a helyszínen öngyilkosságot követett el, 18 éves volt.

A februárban elfogott két kercsi gyanúsított lakóhelyén roncsoló elemekkel megtöltött, házi készítésű robbanószerkezeteket és előállításukra alkalmas anyagokat foglaltak le. Az FSZB szerint a pokolgépek hatását háziállatokon próbálták ki.

Forrás: pxhere.com

A szolgálat közölte akkor, hogy az egyik gyanúsítottal 2018 novemberében „megelőző beszélgetést” folytattak le, miután a közösségi médiában a Roszljakov ámokfutását helyeslő kijelentéseket posztolt. Ez azonban hatástalan maradt, mert a fiú belépett egy internetes neonáci csoportba, amelynek előzőleg Roszljakov is tagja volt.

Forrás: MTI.hu, a képek illusztrációk

Legfrissebb hírek a címlapról: