Az EU nem hagyja magára Ukrajnát, kifizeti a költségvetési hiány felét. Természetesen feltételekkel.

Az EU nem hagyja magára Ukrajnát, kifizeti a költségvetési hiány felét. Természetesen feltételekkel.

Az orosz – ukrán háború óta az Európai Unió folyamatosan segíti és támogatja Ukrajnát. A támogatások mértéke jelen pillanatban már elérte az 50 milliárd eurót, ebből 630 millió eurós humanitárius segítséget nyújtott, 12 milliárd euró pedig hadászati hozzájárulás volt.

Fotó: Euronews

Megközelítőleg 8 milliárd euró értékben a tagállamok nyújtottak kölcsönöket és garanciavállalásokat Ukrajna felé és meg kell említenünk a 30 milliárd eurós makroszintű gazdaságélénkítő támogatást is. Ez utóbbit a kormányzati feladatok finanszírozására fordítják, nyugdíjakat, orvosokat, tanárokat fizetnek belőle, valamint a kijevi infrastruktúra helyreállítása is ebből az összegből folyik.

Az energiaválság kezelésébe is beszállt az EU

Továbbá az EU segít Ukrajnának az energiaválság kezelésében is.  Eddig 35 millió LED izzót és 5400 generátort adományozott, valamint hozzájárult az elektromos hálózat kijavításához. Hosszútávon az unió egy megújuló energiaforrásokra épülő, új elektromos hálózatot szeretne kiépíteni az országban, írja a Euronews.

A világbank becslése szerint nagyjából 320 milliárd euróba kerülne Ukrajna újraépítése

2022. február 24-én kezdte meg Oroszország a háborút Ukrajnában. Az azóta eltelt időszakban minimum 8000 civil halt meg, több millióan pedig elmenekültek az országból. A Világbank becslése szerint 320 milliárd euróba kerülne most Ukrajna újjáépítése, a végleges összeget azonban megbecsülni sem lehet, hiszen senki nem tudja kiszámítani, mikor ér véget az immár második éve tartó háború.

Az Ukrán GDP 30 százalékkal esett vissza

Tavaly az UKRÁN GDP 30 százalékos zuhanása volt megfigyelhető. Ekkora gazdasági válságra az elmúlt 30 évben nem volt példa, de nyilván az eredmény egyáltalán nem meglepő. A munkások hatalmas százalékát besorozták, az utánpótlási láncolatok megszakadtak és elmondható, hogy nem akad olyan iparág, ami nem bénult volna le a háború sújtotta országban. Ez alól nem kivétel Ukrajna húzóágaza, a mezőgazdaság sem. Az aláaknázott termőföldek, a lezárt kikötők mind-mind az export ellehetetlenítését idézték elő.

A háború első heteiben a termelő ágazatok fele nem működött. Később azonban elég gyorsan fellendült a gazdaság. Ez egészen októberig tartott, amikor Oroszország megkezdte az energetikai infrastruktúra bombázását.” Olena Bilan ukrán elemző szerint a gazdaság mégis meglepő ellenállóképességről tett tanúbizonyságot.

Fotó: Twitter/Ukraine Forum

A vállalkozások és a lakosság kezdeti nehézségei között szerepelt az áramhiány, melynek kivédéséhez akkumulátorokat, generátorokat és pótbiztosítékokat vásároltak. Így a kisvállalkozásokat nem állította meg az áramkimaradás sem.

Tekintettel arra, hogy az orosz rakétacsapások az elosztóközpontok legalább 40 százalékát megrongálták, ha Ukrajna megnyeri a háborút az első feladat a villamos hálózat helyreállítása lesz.

 Komoly gazdasági reformokra lesz szükség

Olena Bilan szerint komoly gazdasági reformokra van szükség annak érdekében, hogy Kijev ismét meggyőzze a befektetőket. A közgazdász szerint a mindennapi korrupciók kiírtása nélkül semmit nem érnek a meghozott törvénymódosítások sem. Ahhoz, hogy Ukrajna bebizonyítsa valóban jó útra tért, hosszú időnek kell eltelnie, mint ahogyan ahhoz is időre van szükség, hogy megállítsa az országban elterjedő visszaéléseket és korrupciót.

Az Európai Unió támogatási feltételei

Az Európai Unió 2023-ban is folytatja Ukrajna támogatását és ebben az évben 18 milliárd eurót ad Kijevnek, hogy az ország működését finanszírozni tudja. A kölcsönt az EU kedvező feltételekkel biztosítja, ennek legfőbb kitétele, hogy Kijev az összes Brüsszelnek tett vállalását betartja. Többek között a jogállamiság reformja és nem utolsó sorban a gazdasági dereguláció és a korrupció elleni küzdelem.

Legfrissebb hírek a címlapról: