Egy nemzetközi felmérés szerint „Magyarország csak részben szabad”

Egy nemzetközi felmérés szerint „Magyarország csak részben szabad”

A Freedom House amerikai nemzetközi felmérése alapján Magyarország demokráciai indexe az elmúlt évhez képest is csökkent. Miben látják hazánk demokráciájának csökkenését? Mutatjuk.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Magyarország harmadik éve bent ragadt a demokráciák és az autoriter rezsimek közti ‘szürke zónában’, hibrid rezsimnek tekinthető, de kicsit még ezen belül is rontott egy évvel korábbi helyzetéhez képest” – derült ki a Freedom House „Nations in Transit” jelentéséből.

„Amióta a 2010-es választásokon hatalomra került, Orbán Viktor miniszterelnök pártja, a Fidesz olyan alkotmányos és jogi változtatásokat hajtott végre, amelyek lehetővé tették számára, hogy megszilárdítsa az ország független intézményei, köztük az igazságszolgáltatás feletti ellenőrzést” – írja az amerikai szervezet.

  • A legnagyobb visszaesést a demokrácia biztonságában a tanárok jogainak megnyirbálásában látják, de ugyanilyen hatásfokkal látják a hanyatlást az LMBT ellenes politikában is.
  • A vizsgálat kiterjedt a választások előtti időszakra is, melyben úgy látják, hogy a versenyben lévő pártok közel sem kaptak egyforma lehetőséget a kampányidőszakban arra, hogy a választási reklámjaik és ígéreteik az ország választópolgáraihoz eljusson.

A Freedom House szerint a Fidesz-kormány azóta „migráns- és LMBT+-ellenes politikát fogadott el, valamint olyan törvényeket, amelyek akadályozzák az olyan ellenzéki csoportok, újságírók, egyetemek és nem kormányzati szervezetek (NGO-k) működését, amelyek kritikusak a kormánypárttal szemben, vagy amelyek nézőpontját a Fidesz egyébként kedvezőtlennek tartja.”

A tavalyi választásokról a szervezet a választási megfigyelőkre hivatkozva megjegyzi, hogy azokat erősen  befolyásolta „a kormányzati forrásokkal való visszaélés, az ellenzéki pártok egyenlőtlen versenyfeltételei és a kormánypártnak kedvező kiterjedt választási reformok.”

A jelentés a tavalyi egyik legnegatívabb fejleménynek a tanárok sztrájkjogának megnyirbálását nevezi a Covidhoz kapcsolódó vészhelyzeti hatáskörök révén. A májusban a jogszabályokba beépült korlátozások a Freedom House szerint csak névlegessé tették az iskolákban a sztrájkjogot.

„A kormánykoalíció hatékonyan képes tetszés szerinti törvényeket és politikákat kidolgozni és végrehajtani. A Fidesz továbbra is uralja a kormányzást a nem teljesen versenyképes választások révén megszerzett nagy parlamenti többségével” – állapítja meg a jelentés, amely szerint Orbán Viktor „jelentős befolyást gyakorol a törvényhozásra”, az ellenzék pedig csak korlátozottan képes a kormányzati tevékenység ellenőrzésére, olvashatjuk az euronews oldalán.

Legfrissebb hírek a címlapról: