Folytatódnak a lázongások Amerikában

Folytatódnak a lázongások Amerikában
Forrás: apnews.com

Tüntetéshullám sodor végig Amerikán, miután május 25-én kegyetlen módon engedtek meghalni rendőrök egy fekete férfit, George Floydot. 

Sokkolta a világot a hír, miszerint rendőri intézkedés foganatosítása közben vesztette életét egy afroamerikai családapa.

Négy rendőr igazoltatás után megbilincselte, majd földre kényszerítette a 46 éves férfit. Ezután egyikük annak nyakára térdelt. Az áldozat utolsó erejével levegőért könyörgött, de a rendőr nem lazított a szorításán.  Egészen addig nem engedte levegőhöz jutni, amíg le nem állt a férfi légzése. Floydot már nem lehetett megmenteni, a helyszínen életét vesztette.

Forrás: apnews.com

Halálának híre futótűzként terjedt végig Amerikán, de Európában is indulatokat szított. 

Először csak a George nyakára térdelő rendőr, Derek Chauvin ellen emeltek vádat gyilkosság miatt, mostanra azonban a másik három rendőr ellen is letartóztatási parancsot adtak ki, bűnrészesség miatt – olvasható a HVG cikkjében. 

Tou Thaót, Alexander Kuenget és Thomas Lane-t letartóztatták, Derek Chauvin óvadékának összegét pedig egymillió dollárra emelték. 

Forrás: apnews.com

A rasszizmusellenes indulatok Amerika szerte felélénkültek, olyannyira, hogy akár a katonai rendőrség bevetésére is sor kerülhet. Bár a Fehér Ház kommunikációs szóvivője nem erősítette meg ezt az információt, mégis elterjedtek olyan hírek, hogy napokon belül kivezényelhetik őket – írja a Mérce

Csütörtökön gyászszertartást tartottak a minneapolisi keresztény egyetemen, ahol politikusok és az elhunyt férfi családtagjai is részt vettek. Geroge Floydot a rasszizmus és a megkülönböztetés áldozatának tekintik.

Június 9-én még egyszer elbúcsúztatják majd a texasi Houstonban, ahol végső nyugalomra helyezik.

Legfrissebb hírek a címlapról: