New York az első állam, amely megtiltja a gázüzemű kályhák és kemencék használatát a legtöbb új épületben

New York az első állam, amely megtiltja a gázüzemű kályhák és kemencék használatát a legtöbb új épületben

New York az első állam az Egyesült Államokban, amely megtiltja a földgáz és más fosszilis tüzelőanyagok használatát a legtöbb új épületben – ez nagy győzelem az éghajlatvédőknek, de ez a lépés a fosszilis tüzelőanyagok érdekeinek visszaszorítását is eredményezheti.

Kathy Hochul kormányzó és a New York-i szenátust és a közgyűlést irányító demokrata törvényhozók a környezetvédők és az éghajlat-párti szavazók növekvő nyomására kedden késő este jóváhagyták az új, 229 milliárd dolláros állami költségvetést, amely tartalmazza a rendeletet.

A törvény betiltja a gázüzemű kályhákat, kemencéket és a propánfűtést, és gyakorlatilag az állam legtöbb új lakóépületében olyan klímabarát készülékek használatát ösztönzi, mint a hőszivattyúk és az indukciós kályhák. A hét emeletnél alacsonyabb új épületekben 2026-ig, a magasabb épületekben pedig 2029-ig kizárólag elektromos fűtést és főzőberendezést ír elő.

Az állam költségvetése nem tiltja be a gáz használatát minden új épületben – kivételek vonatkoznak például a nagy kereskedelmi és ipari épületekre, például az üzletekre, kórházakra, mosodákra és éttermekre. Az új lakóépületekre gyakorolt hatás azonban jelentős lehet. Egy 2022-es jelentés szerint New York állam bolygót melegítő kibocsátásának 32%-át az épületek teszik ki.

A kályhák tüzelésére és az otthonok fűtésére használt földgáz fő összetevője, a metán több mint 80-szor akkora felmelegítő erővel bír, mint a szén-dioxid az első két évtizedben, amikor a légkörben van. Ezért a tudósok a fosszilis tüzelőanyagra szűkítették a kört, mint a bolygót felmelegítő szennyezés gyors csökkentésének lehetőségére. Számos tanulmány azt is megállapította, hogy a gáztűzhelyek súlyos egészségi állapotokért, többek között asztmáért felelősek.

A törvény elfogadására azt követően került sor, hogy egy szövetségi tisztviselőnek a gáztűzhelyekkel kapcsolatos megjegyzései az év elején vitát váltottak ki. Richard Trumka Jr., az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi termékbiztonsági megbízottja hatalmas vihart kavart, amikor januárban azt mondta, hogy a gáztűzhelyek a gyermekkori asztmához köthető beltéri szennyezés jelentős forrása, és azt javasolta, hogy a hivatal az új lakásokban való betiltásukon dolgozhatna. Trumka később pontosította kijelentését, mondván, hogy az ügynökség „nem akar bemenni senki otthonába, és elvenni olyan tárgyakat, amelyek már ott vannak”.

Bár New York az első állam, ahol ilyen törvényt hoztak, más városok is utat mutattak. 2019-ben Berkeley lett az első amerikai város, ahol törvényt fogadtak el, amely megtiltja a földgáz bekötését az új épületekbe. Más városok, köztük San Francisco 2020-ban és New York City 2021-ben gyorsan követték a példát.

Más, hasonló lépéseket tenni kívánó önkormányzatok azonban téglafalakba ütköztek. Több mint egy tucat olyan államban, ahol a GOP által irányított törvényhozás úgynevezett „elővásárlási törvényeket” fogadott el, amelyek megtiltják a városoknak, hogy betiltsák a földgáz használatát.

Katy Zielinski, Hochul szóvivője közleményében azt mondta, hogy az új költségvetés „megvédi családjainkat és lakosainkat, miközben New Yorkot egy tisztább, egészségesebb jövő felé tereli”.

Alex Beauchamp, a Food & Water Watch északkeleti régiójának igazgatója, egy élelmiszer- és vízügyi kérdésekkel foglalkozó környezetvédelmi nonprofit szervezet „történelmi lépésnek” nevezte a megállapodást, de azt mondta, hogy az állam „túl lassan halad” az éghajlatvédelmi intézkedések terén.

„A New York-iak mindenhol ellenállnak a fosszilis tüzelőanyagoknak, ahol csak felbukkannak, a levegőnket szennyező erőművektől a közösségeinket veszélyeztető csővezetékekig. Most az épületek is részesei lehetnek a megoldásnak” – mondta Beauchamp. „Nem hagyjuk abba a harcot, amíg véget nem vetünk a fosszilis tüzelőanyagoktól való pusztító függőségünknek.”

A földgázipar visszavágott az állam új törvényének, és úgy jellemezte, hogy az elveszi a fogyasztók választási lehetőségeit.

„A földgáz betiltására irányuló bármilyen törekvés növelné a fogyasztók költségeit, veszélyeztetné a környezetvédelmi fejlődést, és megtagadná a megfizethető energiát az alulhasznosított lakosságtól” – nyilatkozta Karen Harbert, az Amerikai Gázszövetség elnök-vezérigazgatója.

Egy jogi szakértő, aki figyelemmel kíséri a földgáztilalmakat, azt mondta a CNN-nek, hogy bár a New York-i tilalom „potenciálisan nagyon nagy dolog”, jogi kihívásokba ütközhet.

„Kíváncsi vagyok, hogy ezek a jogi harcok hogyan fognak eldőlni” – mondta Sarah Fox, a Észak-Illinois Egyetem jogi karának docense. Fox megjegyezte, hogy a Kaliforniai Éttermi Szövetség sikeresen megtámadta Berkeley városának a gáztűzhelyekre vonatkozó tilalmát. (A New York-i törvény kivételt tesz az éttermek számára).

De az a tény, hogy New York egy állam hatalmát gyakorolja, hatással lehet a jogi következményekre – írja Fox magazin .

„Szerintem óriási dolog, hogy egy állam megteszi ezt, és nem csak azért, mert New York egy nagy hatású állam” – írják a Fox magazinban. „Ez kivonja ezt a narratívából, miszerint ezek a peremvárosok ilyen politikát hoznak. Ez a politika most már egy általános politikává válik, amit egy olyan állam, mint New York, felvállal.”

Fox megjegyezte, hogy még egy konzervatív Legfelsőbb Bíróság esetén is úgy lehet tekinteni, hogy ez végső soron egy állam hatáskörébe tartozik, hogy saját törvényeket hozzon.

„Azt hiszem, az elkövetkező hónapokban meg fogjuk tanulni, hogy mennyire kell stratégiai szempontokat figyelembe venni azzal kapcsolatban, hogy ezek a jogi problémák hol fognak jelentkezni” – írja a Fox.

A földgáz betiltása mellett a New York-i költségvetési megállapodás más éghajlat-változási törekvéseket is támogat, többek között olyan állami tulajdonú megújulóenergia-projektek létrehozását, amelyek zöld munkahelyeket teremtenének, valamint egy olyan beruházási és befektetési programot, amely a nagyobb szén-dioxid-kibocsátású vállalatoknak engedélyt adna a szennyezésre. A beruházási programból származó bevételeket olyan kezdeményezésekre fordítanák, amelyek ellensúlyoznák a bolygót felmelegítő szennyezés hatásait.

Három éve már, hogy New Yorkban életbe lépett a mérföldkőnek számító klímatörvény, az éghajlat-vezetési és közösségi védelmi törvény, amely 2050-re nettó nulla kibocsátásra kötelezi az államot. A Rocky Mountain Institute, a tiszta energiára való áttérést szorgalmazó nonprofit szervezet elemzése szerint azonban az állam minden évben nagyjából 250 000 tonna bolygót felmelegítő szennyezéssel járul hozzá a több tízezer új otthon és épület gázberendezéssel épített épületekhez.

Zielinski azt is megjegyezte, hogy a New York Power Authority terveket dolgoz ki 15 olyan állami létesítmény szén-dioxid-mentesítésére, amelyek a legtöbb üvegházhatású gázt bocsátják ki. A tervek „felgyorsítják a tisztább építőipar felé tett előrehaladásunkat, támogatják a magas színvonalú munkahelyek létrehozását a jövőbeli szén-dioxid-mentesítési projektekben, beleértve a hőenergia-hálózatokat, és közelebb viszik az államot az éghajlati céljaink eléréséhez” – nyilatkozta Zielinski.

Legfrissebb hírek a címlapról: