8 szerző, akit egyetlen könyv tett híressé

8 szerző, akit egyetlen könyv tett híressé

Hányan álmodozunk arról, hogy egyszercsak sikeres írók leszünk! Elképzeljük, hogy a fiókban, vagy a számítógépünkön rejtegetett írásaink egyszer csak hatalmas ismertséget hoznak nekünk, és olvasók millió izgulnak majd a történeteinken. Legalább egyen. Gondolnád, hogy van, akinek bejött, és egyetlen könyv tette népszerűvé? 

Van olyan, aki bár számos könyvet írt, mégis egyetlen mű volt az, amit felkapott az olvasóközönség, minden más írása feledésbe merült. Vegyük például Alan Milne, sokunk kedvenc Micimackójának szerzője, akit egyszerűen nem akart komolyan venni a szakma, miután a könyvsorozat napvilágot látott. 

Összeállításunkban 8 olyan szerzőt mutatunk be, akik „egykönyves” íróként vonultak be a történelembe. 

1. Emily Brontë és az Üvöltő szelek

Forrás: East News és  East News  

Emily Brontë, ellentétben Charlotte nővérével csak egyetlen novellát írt, mégis előkelő helyet vívott ki magának az angol irodalom nagyjai között. A művet 1847-ben, az alkotó halála előtt 1 évvel publikálták,  az írónő mégis csak a század végén kapta meg az őt megillető elismerést. A 20. század során a történetet többször meg is megfilmesítették.

2. Oscar Wilde és Dorian Gray arcképe

Forrás: commons.wikimedia és  Dorian Gray / Ealing Studios  

Oscar Wilde Dorian Gray arcképe című regényével vált elismertté. Az ír származású drámaírónak mindössze 3 hét kell, hogy befejezze művét, amit 1890-ben publikáltak, először a Lippincott havonta megjelenő magazinjában. Regénye hatalmas felháborodást és botrányt hozott a vitathatatlan népszerűség mellett, be is akarták tiltani. A szerző mondhatná, a könyvben mindenki a saját maga bűneivel találja szembe magát. 

3. Bram Stoker és Drakula

Forrás: commons.wikimedia és Capital Pictures / East News

Újabb ír száramzású író kerül fel a listánkra, akinek a nevéhez számos novella és regény fűződik. Mindközül a leghíresebb könyve az arisztokrata vámpír grófról, Drakuláról szól. Onnantól kezdve, hogy a mű 1897-ben napvilágot látott, rohamos tempóval kezdett népszerűsödni a z úgynevezett „vámpír mítosz”. A témában több rangos filmet és TV sorozatot is képernyőre vittek. 

4. J.D. Salinger és a Rozsban forgó

Forrás: commons.wikimedia és  East News 

A Rozsban forgó, vagy ismertebb nevén a Zabhegyező a szerző 1951-ben megjelent korszakos regénye. A 17 éves lázadó főszereplő olvasók millióinak szívét hódította meg, története 65 millió példányban kelt el, több nyelvre lefordították. 

5. Alexander Griboyedov és az Ész bajjal jár

Forrás: commons.wikimedia és commons.wikimedia

Az orosz szerző ezt a híres vígjátékot 1823-ban írta, művét a mai napig adaptálják különféle színházi előadások során. A főszereplő egy nyíltszívű és nyíltszavú orosz nemesifjú, aki több évi külföldi tartózkodás után hazatér Moszkvába, ahol nem csak régi szerelmében csalódik, hanem az egész moszkvai nemesi társadalomban is. 

6. Edmond Rostand és Cyrano de Bergerac

Forrás: commons.wikimedia és Courtesy Everett Collection / East News 

Edmond Rostand Cyrano de Bergeracról 1897-ben nagysikerű drámát írt. Cyrano legendás párbajaival, kötözködő természetével könnyen belopta magát a közönség szívébe. 

7. Colleen McCullough és a Tövismadarak

Forrás: © East News és  © East News 

Az 1977-ben megjelent Tövismadarak című regény rövid időn belül hatalmas sikert hozott az ausztrált szerzőnek, műve több, mint 30 millió példányban kelt el. A regény központi témája a mondabeli tövismadár szenvedéseinek és örömének hasonlósága a Cleary család nőtagjainak élettörténetéhez.

8. Alan Milne és a Micimackó történetek

Forrás: commons.wikimedia és East News  

Milne nevéhez számos humoros esszé, színdarab és regény köthető, mégis gyermekkönyvei tették híressé. Közülük is a leghíresebb, a Micimackó, sok gyerek és felnőtt kedvene. Micimackó és barátai a Százholdas Pagony nevű erdőben élik mindennapjaikat, izgalmas kalandjaikat bármely korosztály képviselői élvezni tudják, több rajzfilm is készült a történetek alapján.

Legfrissebb hírek a címlapról: