Mi ez a maté tea őrület, tényleg hatásos?

maté tea

A maté tea, más néven yerba mate, Dél-Amerikából származó élénkítő ital, amelyet az őslakos guarani és tupi népek évszázadok óta fogyasztanak. A teát a matéfa (Ilex paraguariensis) szárított leveleiből készítik, és hagyományosan egy speciális edényből, a kalabasszából, valamint egy szűrős szívószállal, a bombillával fogyasztják.

Az utóbbi években világszerte növekvő népszerűségnek örvend, különösen élénkítő hatása és potenciális egészségügyi előnyei miatt.

Mi a fogyasztók véleménye?

Sok fogyasztó pozitív tapasztalatokról számol be a maté tea kapcsán. Egyesek szerint segít a fizikai teljesítmény javításában és energizálja a testet. Például egy felhasználó így nyilatkozott:

„Edzés előtt szoktam inni egy erős yerbát. Utána sokkal jobban megy az edzés, érzem, hogy felpörget és energizál. Munka után fáradtan nehéz rávenni magam, hogy lemenjek edzeni egyet. Ebben jó társam lett a maté tea.”

Mások az éhségérzet csökkenését és a mentális frissességet emelik ki: „Csökkenti az éhségérzetet, fokozza a méregtelenítő folyamatok hatékonyságát. Hozzájárul a kiegyensúlyozott testi-szellemi felfrissüléshez.”

A hazai mate tea fogyasztók gyakran emlegetik, hogy Fucsovics Márton teniszezőnk a Rafael Nadal ellen játszott fantasztikus meccsét követően az argentin Televisión Pública-nak adott interjújában arról beszélt: lelkes matétea-fogyasztó, elkötelezettségének kifejezéseként pedig már a gyógynövény szimbólumát is magára tetováltatta.

Miben rejlik a matetea hatása?

A maté tea koffeint tartalmaz, így élénkítő hatású, hasonlóan a kávéhoz vagy a zöld teához. Emellett antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Egyes kutatások szerint a maté tea fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez, az érelmeszesedés megelőzéséhez és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának mérsékléséhez.

Továbbá gyulladáscsökkentő, gomba- és parazitaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Vannak káros hatásai?

Bár a maté tea mérsékelt fogyasztása általában biztonságos, túlzott bevitele esetén néhány negatív hatás is előfordulhat. Mivel koffeint tartalmaz, nagy mennyiségben fogyasztva okozhat fejfájást, szédülést, magas vérnyomást vagy alvászavarokat.

Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a nagyon forró maté tea rendszeres fogyasztása növelheti a nyelőcsőrák kockázatát. Ez valószínűleg a forró italok által okozott nyelőcső-irritációval magyarázható.

Emellett a hagyományos füstöléses szárítási eljárás miatt a maté levelekben policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) is jelen lehetnek, amelyek rákkeltő hatásúak.

Összegzés

A maté tea egy tradicionális dél-amerikai ital, amely élénkítő hatása és potenciális egészségügyi előnyei miatt világszerte népszerűvé vált.

Mérsékelt fogyasztása általában biztonságos, és hozzájárulhat a mentális és fizikai frissességhez. Azonban fontos odafigyelni a fogyasztott mennyiségre és az elkészítés módjára, hogy elkerüljük a lehetséges káros hatásokat.

Ajánlott kerülni a túl forró tea fogyasztását, és előnyben részesíteni azokat a termékeket, amelyeknél a leveleket nem füstöléssel szárították, így csökkentve a PAH-ok jelenlétét.

Ezt a cikket a Napistarton olvastad. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek vagy oszd meg a közösségi médiában, és bátran kommentáld a saját gondolataiddal!

Scroll to Top