A legfinomabb sajtos tallér recept: ezzel nagy sikert arathatsz!

eredeti sajtos tallér recept

Nincs is annál jobb, mint amikor a frissen sült, ropogós sajtos tallér illata betölti a konyhát. Ez a recept garantáltan a család kedvence lesz, és bárhol is kínálod, hatalmas sikert arathatsz vele. A legjobb pedig az, hogy egyszerű elkészíteni!

Az eredeti sajtos tallér recept

A hagyományos, eredeti sajtos tallér recept egyszerű, de nagyszerű: liszt, vaj, tojás, só és persze minél több reszelt sajt alkotja. Ez a ropogós finomság generációk óta kedvelt rágcsálnivaló, amelyet régen kézi tallérsütőben készítettek el. A modern konyhában azonban sütőben is elkészíthető, és egy kis csavarral még izgalmasabbá tehetjük.

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg reszelt sajt (trappista, gouda vagy cheddar)
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 1 tk só
  • 1 tk fűszerpaprika (opcionális, ha pikánsabb ízvilágra vágysz)
  • 1/2 tk bors
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1-2 ek tejföl (ha a tészta túl száraz lenne)

Elkészítés:

  1. A tészta összeállítása:
    Egy nagyobb tálban keverd össze a lisztet, a sót, a borsot és a sütőport. Morzsold bele a vajat vagy margarint, majd add hozzá a reszelt sajtot is.
  2. Tészta gyúrása:
    Üsd bele a tojást, és kezdd el összedolgozni a tésztát. Ha túl morzsás marad, adj hozzá egy-két kanál tejfölt, hogy egy rugalmas, jól gyúrható tésztát kapj.
  3. Pihentetés:
    Csomagold be a tésztát folpackba, majd tedd a hűtőbe minimum 30 percre. Ez segít, hogy könnyebben kezelhető legyen.
  4. Nyújtás és formázás:
    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra. Szaggasd ki tetszőleges formára: hagyományosan kerek tallérokat szoktak készíteni, de bármilyen kiszúróval dolgozhatsz.
  5. Sütés:
    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 170°C). Helyezd a tallérokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd süsd aranybarnára kb. 12-15 perc alatt.

Tálalási ötletek

Frissen, még langyosan a legfinomabb, de légzáró dobozban több napig ropogós marad. Kiváló vendégváró falat, de egy tartalmas leves mellé is remek kiegészítés lehet.

Ezzel a recepttel garantáltan nagy sikert aratsz, hiszen ki tudna ellenállni egy friss, sajtos ropogtatnivalónak? Próbáld ki, és oszd meg az élményeidet!

Ezt a cikket a Napistarton olvastad. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek vagy oszd meg a közösségi médiában, és bátran kommentáld a saját gondolataiddal!

Scroll to Top