Nincs is annál jobb, mint amikor a frissen sült, ropogós sajtos tallér illata betölti a konyhát. Ez a recept garantáltan a család kedvence lesz, és bárhol is kínálod, hatalmas sikert arathatsz vele. A legjobb pedig az, hogy egyszerű elkészíteni!
Az eredeti sajtos tallér recept
A hagyományos, eredeti sajtos tallér recept egyszerű, de nagyszerű: liszt, vaj, tojás, só és persze minél több reszelt sajt alkotja. Ez a ropogós finomság generációk óta kedvelt rágcsálnivaló, amelyet régen kézi tallérsütőben készítettek el. A modern konyhában azonban sütőben is elkészíthető, és egy kis csavarral még izgalmasabbá tehetjük.
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 15 dkg reszelt sajt (trappista, gouda vagy cheddar)
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojás
- 1 tk só
- 1 tk fűszerpaprika (opcionális, ha pikánsabb ízvilágra vágysz)
- 1/2 tk bors
- 1/2 csomag sütőpor
- 1-2 ek tejföl (ha a tészta túl száraz lenne)
Elkészítés:
- A tészta összeállítása:
Egy nagyobb tálban keverd össze a lisztet, a sót, a borsot és a sütőport. Morzsold bele a vajat vagy margarint, majd add hozzá a reszelt sajtot is. - Tészta gyúrása:
Üsd bele a tojást, és kezdd el összedolgozni a tésztát. Ha túl morzsás marad, adj hozzá egy-két kanál tejfölt, hogy egy rugalmas, jól gyúrható tésztát kapj. - Pihentetés:
Csomagold be a tésztát folpackba, majd tedd a hűtőbe minimum 30 percre. Ez segít, hogy könnyebben kezelhető legyen. - Nyújtás és formázás:
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra. Szaggasd ki tetszőleges formára: hagyományosan kerek tallérokat szoktak készíteni, de bármilyen kiszúróval dolgozhatsz. - Sütés:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 170°C). Helyezd a tallérokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd süsd aranybarnára kb. 12-15 perc alatt.
Tálalási ötletek
Frissen, még langyosan a legfinomabb, de légzáró dobozban több napig ropogós marad. Kiváló vendégváró falat, de egy tartalmas leves mellé is remek kiegészítés lehet.
Ezzel a recepttel garantáltan nagy sikert aratsz, hiszen ki tudna ellenállni egy friss, sajtos ropogtatnivalónak? Próbáld ki, és oszd meg az élményeidet!
Ezt a cikket a Napistarton olvastad. Ha tetszett, küldd tovább ismerőseidnek vagy oszd meg a közösségi médiában, és bátran kommentáld a saját gondolataiddal!