A Duna mentén folytatódik az országos szúnyogirtás

A Duna mentén folytatódik az országos szúnyogirtás

A Duna középső és alsó szakaszán, 21 ezer hektárnyi területen folytatódik a héten a szúnyoggyérítés – tájékoztatott a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn.

Forrás: pxhere.com

Most a folyó középső és alsó szakaszán

Az előző héten a Dunántúl északi területein, főként a Duna felső szakaszán végeztek földi lárvagyérítést; ez a munka folytatódik a következő napokban a folyó középső és alsó szakaszán – közölte Mukics Dániel.

Most – többek között – a Csepel-sziget településein, valamint a dunaújvárosi, a szekszárdi és a mohácsi térségben lesznek munkálatok – tette hozzá.

Közlése szerint, a felmelegedés hatására több térségben megjelentek a kifejlett szúnyogok, ezért hétfőtől a lárvák irtása mellett megkezdődik a kifejlett egyedek elleni védekezés is.

Forrás: pxhere.com

Különböző módszerekkel

Kétféle módszert alkalmaznak a szakemberek. A „melegködképzéses” technológia során az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a módszer főként növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a munka során keletkező köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé alkalmazható.

Az úgynevezett ULV-eljárás során szintén apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsődlegesen ezt az eljárást alkalmazzák – ismertette.

Forrás: pxhere.com

Emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan

A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan és a hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik – fűzte hozzá.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy a következő hetekben folytatódik a program. Az érintett települések listája és a kezelések tervezett időpontja a katasztrófavédelem honlapján megtalálható.

Forrás: MTI.hu, a képek illusztrációk

Legfrissebb hírek a címlapról: