Árrobbanás a zöldség-gyümölcs és a húsáru piacán – ennyivel ér kevesebbet a fizetés

Árrobbanás a zöldség-gyümölcs és a húsáru piacán – ennyivel ér kevesebbet a fizetés

A Központi Statisztikai Hivatal adatairól már több hazai weboldal is beszámolt, miszerint óriási mértékben nőttek az árak az elmúlt egy év alatt.

Forrás: pixabay.com

2019-hez képest 2020-ban akad olyan élelmiszer, melynek több mint 40%-kal emelkedett a fogyasztói átlagára. Mindegyikünk megérzi a bőrén, hogy tavalyhoz képest sokkal többe kerül megtölteni a bevásárlókosarat, főként a kis közértekben. A boltok nagysága azonban mit sem változtat a tényen, hazánk legnagyobb szupermarketei is beálltak a sorba, és felszorozták a cimkéken szereplő értékeket.

Néhány példa az áremelésre a KSH adatai szerint

Az agroforum.hu pár napja már beszámolt a KSH felméréséről. Íme, az adatok:

Az élelmiszereken belül a párizsié és kolbászé 22,0, a sertéshúsé 20,7, az idényáras élelmiszereké (zöldság-gyümölcs) átlagosan 19,1, a cukoré 15,0, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,6 százalékkal lett magasabb – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – közli az agroforum.

Forrás: pixabay.com

A meglepő részletek:

Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt. A sorban a szalonna a második 22,9 százalékos drágulással, de a párizsi felvágott, kolbász kategória is 22 százalékkal drágult. A sertéshúsért 20,7, a cukorért 15, a hús- és halkészítményekért, illetve a zöldség, gyümölcs, burgonya kategóriába tartozó élelmiszerekért átlagosan is 14,5-14,5 százalékkal kell többet fizetni. A sertészsiradék 13,3, a szalámi, szárazkolbász, sonka kategória 12,6, a büféáruk pedig 9,1 százalékkal kerülnek többe, mint 2019 májusában.

Forrás: pixabay.com

Ti megéreztétek a zsebeteken az árváltozást?

Durva átlagot vonva, mintegy 20%-kal kerül többe az étel idén, mint tavaly. Gondoljátok végig, mennyit költöttetek 2019-ben a család ellátására, azt szorozzátok meg 1,2-vel, és kiderül mennyivel ér kevesebbet a fizetésetek, tehát mennyivel kerül többe egy táskányi betevő falat. Ez az az összeg, amiből idén sem szürakozni, sem nyaralni, sem fagyizni, de még villanyszámlát sem fogtok fizetni.

Kevesebbet vagy rosszabb minőséget enni – van akiknek – márpedig nem lehet, a munkabérek pedig ennyivel sehol nem emelkedtek, sőt! A koronavírus-okozta válság sokakat csökkentett bérrel vagy a munkahelyük elvesztésével súlytotta.

Kincs, ami nincs – miből fizessünk többet?

Legfrissebb hírek a címlapról: