Elhunyt Ambarus Fanni, aki gyermekként elsőként kaphatott szívet külföldről

Elhunyt Ambarus Fanni, aki gyermekként elsőként kaphatott szívet külföldről

Fanni volt az első gyermek, akinek donorja külföldi volt, 2012-ben. A kislány ekkor töltötte be a nyolcadik életévét, hihetetlen akarata, élni akarása azonban minden képzeletet felülmúlt. A sors azonban úgy döntött, hogy a legerősebb és legbátrabb szív is megpihenjen egyszer. Így történt, hogy Fanni szíve is pihenni tért.

Kép: haromhatar.hu

A szívizomgyulladással született kislány állapota nyolc éves korára olyan súlyossá vált, hogy csak a transzplantáció menthette meg az életét. A külföldi szívet akkor a kislány a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben kaphatta meg. Állapota olyan gyorsan javult, hogy hamarosan kikerült a kórház falai közül és visszaült az iskolapadba.

11 év tünetmentes, gyönyörű év

Fanni minden erővel igyekezett az egészséges fiatalok életét élni. A Transzplantációs Alapítvány búcsúztatójában olvashatjuk, hogy megtanult síelni, leérettségizett és minden vágya az volt, hogy cukrász lehessen. Imádott fotózni, megörökíteni az élet szépségét, egy, az Alapítvány fotópályázatán az alábbi bemutatkozószöveget írta a fotóhoz:

„Ambarus Fanni vagyok. A fotósorozat címe: Megváltozott világ(om)2012 februárjában estem át szívtranszplantáción, ami megmentette az életemet. Évek óta hobbim a versírás, ebben még a nehéz időszakokban is menedékre lelek. Számomra a fotózás segít újra élni az átélt pillanatot, egy-egy fénykép visszanézése az érzéseket és élményeket felelevenítve okoz újból és újból örömöt, és vetít mosolyt az arcomra a szürke napokon is.”

Kilökődés 11 év után

Néhány héttel ezelőtt Fanni a szerv kilökődésének jeleit mutatta. Fáradékonnyá vált, a teste puffadni kezdett, nehezen lélegzett így szülei azonnal rohantak vele Budapestre, ahol többször is újraélesztették a 19 éves fiatal lányt. Az utolsó remény a műszív beültetése lett volna Fanni számára, a szíve azonban elfáradt és édesanyja születésnapja előtt egy nappal elhunyt.

A szívátültetés története

Az első szívtranszplantációt Fokvárosban végezte el Christian Barnard végezte el 1967. december 3.-án. A beteg 18 nappal élte túl a műtétet.

Tekintettel arra, hogy ez akkoriban már hatalmas sikernek számított, rohamosan világszerte jelentett ez hatalmas segítséget a súlyos szívbetegek számára. A hetvenes évek elején azonban ez a tendencia megtorpant, mert a kilökődések (rejekció) száma is rohamosan nőni látszott. Az immunkezelés fejlődésével azonban ez a műtéti eljárás ismét rengeteg életet mentett meg és a 80-as évekre már a 3-5 éves túlélési ráta elérte a 75-80 százalékot. Az első néhány évben világszerte gyors felfutás történt a műtétek számában. A hetvenes évek elejére a kezdeti lelkesedés megtorpant, mert az akkor még nem megfelelő immunkezelés miatt sok volt a kilökődés (rejekció).

Az utóbbi években világszerte kb. 3500 szívátültetést végeznek. Ebből messze a legtöbb szívátültetés az Egyesült Államokban történik, ahol az elvégzett műtétek száma meghaladja a 2000-t évente, tudtuk meg a Magyar Nemzeti Szívalapítvány tájékoztatójából.

Szívátültetés Magyarországon

Az első itthoni szívátültetést Szabó Zoltán professzor végezte el a városmajori klinikán 1992. január 3.-án. Több, mint 20 évvel a sikeres műtét után az újszíves beteg jelenleg is jó egészségi állapotnak örvend. Magyarország 2012 elejétől csatlakozott az Eurotransplant hálózathoz. Az Eurotransplant nyolc ország (Ausztia, Belgium, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Magyarország, Németország és Szlovénia) transzplantációs központjait és donorkórházait tömörítő kiszolgáló szervezet. Már a csatlakozás első évében 70 százalékkal több szívátültetést végeztek, mint a megelőző 3 év átlagában, írja a Magyar Nemzeti Szívalapítvány.

Legfrissebb hírek a címlapról: