Ezt tegye, ha medvét lát a magyar erdőkben

Ezt tegye, ha medvét lát a magyar erdőkben

Megállapítást nyert, hogy a Pásztó külterületén észlelt medvével kapcsolatos előfordulásnak valós alapja van, ezért a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága közleményben osztott meg hasznos tanácsokat az esetleges találkozás megelőzéséről, illetve a helyzet helyes kezeléséről.

Forrás: pixabay.com/

„Igazgatóságunk az elmúlt napokban több barna medvével kapcsolatos bejelentést kapott a Bükk és a Mátra területéről. A bejelentéseket minden esetben kivizsgálják a munkatársaink, s ha szükséges, értesítik a helyi lakosságot a teendőkről” – közölte oldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI).

Ugyan a legtöbb esetben a kivizsgálás során a helyszínen talált életnyomok nem támasztották alá a medve jelenlétét, az igazgatóság óvatosságra int, hiszen a vadászati hatóság és az illetékes vadgazdálkodó közreműködésével szerdán végzett helyszínelés során megállapítást nyert, hogy a Pásztó külterületén észlelt medvével kapcsolatos előfordulásnak valós alapja van.

Ezért felhívjuk a külterületen tartózkodók figyelmét a barna medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedési tanácsok betartására” – írták.

Nem az igazgatóság telepíti a nagyragadozókat a régióba

A közleményben hozzátették: álhír, miszerint a medvéket, farkasokat a BNPI telepítené be a régióba. Ezeknek az állatoknak a fokozódó jelenléte a természetes élőhelykeresés eredménye – így az az információ sem helytálló, hogy nyomkövető chippel lennének ellátva.

Bár állításuk szerint a medvével vagy farkassal való találkozásnak elég kicsi az esélye, a BNPI hasznos tanácsokat osztott meg arra az esetre, ha valaki mégis ilyen helyzetbe kerülne:

„Nagyon fontos, hogy a medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon. Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak. A szabad természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől. Csak „szorult” helyzetben, vagy a bocsait védve mutathat támadó magatartást” – fejtették ki.

Az igazgatóság munkatársai a nagyragadozókkal kapcsolatos megfigyeléseket ellenőrzik, indokolt esetben tájékoztatják a lakosságot.

Bejelentést a +36-30-861-3808-as természetvédelmi ügyeleti telefonszámon lehet tenni.

Hozzátették: ha erdőben jár valaki, és úgy gondolja, hogy bármikor felbukkanhat egy medve, keltsen maga körül zajt, például fütyüléssel. Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.

Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet! Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak. Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat. Ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi. Ha közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat” – hangsúlyozták a közleményben.

A kutyával vadászóknak is veszélybe kerülhetnek

Kiemelték: az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni. Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.

A barna medve fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, engedély nélküli kilövése bűncselekmény – zárta közleményét a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Forrás: MTI.hu, a kép illusztráció

Legfrissebb hírek a címlapról: