Gyermeköngyilkosság és ami mögötte van, avagy statisztikába csomagolt gyermektestek

Gyermeköngyilkosság és ami mögötte van, avagy statisztikába csomagolt gyermektestek

Alig pár napja ismét futótűzként terjedt a szörnyű hír, egy budapesti iskolában felakasztotta magát egy 12 éves kislány. Ezt megelőzően pedig szinte folyamatosan elszorul a torkunk egy-egy gyermeköngyilkosságról szóló hír hallatán.

Éves szinten hazánkban 20-25 gyermek vet véget az életének a 10-14 éves korosztály tekintetében.

Meleg takaró helyett hullazsák és földöntúli fájdalmak

A gyermekek a halál tényével, gondolatával, következményével ebben az életkorban szinte egyáltalán vagy alig vannak tisztában. A média, a social media felületei mind teret adnak a gyermeköngyilkosságnak szóló híreknek, információknak, így a gyermekek tudatába beég a lehetőség, anélkül, hogy tudnák mit is jelent valójában.

Felelőst keresünk és sosem találunk

Vajon a szülő a felelős, a tanár, a gyermeket zaklató és megalázó diáktársak, esetleg együttesen mindenki, netán senki? Mi kell ahhoz, hogy valaki ennyi idősen kijelentse, sejtszinten érezze nem akar ennek a világnak a részese lenni. Balázs Judit az Elte egyetemi docense szerint ezek a gyermekek többsége rejtett vagy már ismert szuicid hajlammal küzd, melynek felismerése sokkal nehezebb, mint gondolnánk.

Az öngyilkosság soktényezős cselekmény, de számos kutatás bizonyítja, hogy a rizikófaktorok közül a mentális betegségek fennállása kiemelt jelentőségű. – Azoknál is, akiknél nincs diagnosztizált pszichiátriai betegség (ez körülbelül 10 százalék), általában van egy küszöb alatti (úgynevezett subclinical) zavar. Ez azt jelenti, hogy a személy ugyan nem lépte át azt a küszöböt, ami például a depressziós betegség diagnosztizálásához szükséges, mégis közel járt hozzá, mert számos tünete volt.Balázs Judit tudja, miről beszél, hosszú évek betegellátása és kutatása áll mögötte.

A serdülőkor is kiemelt öngyilkossági rizikófaktor.

Persze attól, hogy valaki kamasz, még nem lesz öngyilkos. Egészséges fiatalok is gyakran gondolkodnak az élet nagy kérdésein. Ha azonban ehhez az életszakaszhoz társulnak további, már korábban említett rizikófaktorok (negatív életesemény történik és/vagy fennáll pszichiátriai betegség), akkor különösen körültekintőnek kell lenni. Ebben az időszakban egészségesen fejlődő kamaszoknál is számos fiziológiai és élethelyzetbeli változás történik (szülőktől leválás, első szerelmek), fontos döntéseket kell meghozniuk, amelyek bizonytalansággal is járnak (továbbtanulás), ezek pedig sérülékennyé tehetik a fiatalt.Ha a statisztikákat nézzük, a gyerekek öngyilkossága terén a középmezőnyben helyezkedünk el világszinten, a 10-14 éves korosztályban évente 25-30 gyerek vet véget az életének hazánkban.– Ez nagyságrendileg egy osztálynyi gyerek.

Forrás: Elte.hu

Legfrissebb hírek a címlapról: