Medárd idén nem kímél – Mikor lesz már végre igazi nyári idő?

Medárd idén nem kímél – Mikor lesz már végre igazi nyári idő?

A legismertebb időjóslás szerint, ha e napon esik az eső, akkor a következő 40 napban is esni fog – olvasható az eumet.hu cikkében. Így folytatja a népi hiedelemmel kapcsolatban: ha viszont nem nyílnak meg az ég csatornái, akkor 40 napos szárazság várható.

Forrás: eumet.hu

Ki is volt Medárd, akinek a névnapját soha nem várjuk?

Szent Medárd frank származású, katolikus püspök (576.), a flandriaiak megtérítője volt. Legendája az esőzéssel kapcsolódik össze. Gyermekkorában egy feje fölött szálló sas védelmezte őt az esőtől, felnőtt korában pedig, amikor egy duhaj, mulatozó társaságot nem tudott szép szóval megfékezni, esőért fohászkodott, így végül a csapatra hirtelen lezúduló és 40 napig tartó eső vetett véget a tivornyának – számol be az eumet.hu a legendáról röviden.

Mi köthető még június 8-hoz?

A hagyomány szerint ha e napon megfürdetünk egy kakast, nyomban megnyílik az ég, és ömleni kezd belőle a zápor. Medárd napján a tóban, folyóban óvatosan fürödjünk, mert a vizek királya és minden vízszellem ezen a napon szedi áldozatait, így könnyen bajba kerülhetünk.

A néphit tudományos alapja

Mint minden legenda és néphit mögött, e mögött is áll természettudományos magyarázat.

Júniusra a szárazföld belső területei már fölmelegednek, a meleg levegő felfelé áramlik, és helyébe érkeznek a súlyosabb párás tengeri légtömegek, ezek meghozzák az esőket, zivatarokat – magyarázza az időjós weboldal. Ezért jellemző a május végi, június eleji változékony, záporos, zivataros időjárás, ami persze nem köthető egyetlen naphoz.

Forrás: accuwaether.com

Bevált a jóslat, de meddig fog szakadni?

Attól függetlenül, hogy csak egy hiedelemről beszélünk, bevált. Persze, nem esik negyven napig – legalábbis reméljük.

A MET.hu (Országos Meteorológiai Szolgálat) oldaláról letöltöttünk egy képet, mely a 2020. június 8-i, azaz Medárd napi időjárást ábrázolja. Az ország területének több mint kétharmadán előfordult csapadék, néhol nem is kevés. Akadt, ahol villámlott is, így kijutott a kevésbé könnyed nyári záporokból.

Forrás: MET.hu

Mikor lesz végre kiránduló idő?

Medárd bevált, körülbelül két és fél – három hétre. Leellenőriztünk hat különböző időjárás előrejelzést, és mindegyik ugyanezt mutatja.

Július elejétől melegebb, átlagosan 30 Celsius-fokos hőmérsékletre és többnyire napos, néhol felhős időszakokra számíthatunk. A nagy nyári meleget kisebb záporokkal, zivatarokkal tarkítva élvezhetjük.

Nem volt szerencsés a karantén feloldása utáni közvetlen időszak, ami a szikrázó napsütéses, szabad levegős vágyakat illette. Most következik csak a nyár legjava. Még két hétig pihenő, amolyan karantén-levezetős, bent üldögélős periódus következik, aztán hajra! Maszkot fel, és ki a szabadba!

Legfrissebb hírek a címlapról: