Ezt a konyhai készüléket este ki kellene húznod a konnektórból – akkor is energiát fogyaszt, ha nem használod

Ezt a konyhai készüléket este ki kellene húznod a konnektórból – akkor is energiát fogyaszt, ha nem használod

Energiaválság, kemény tél – szinte egész Európában erről beszélnek, ezért egyre többen keresnek hatékony megoldásokat a kiadások csökkentésére. Minden háztartáshoz számos elektromos eszköz tartozik, amire nem árt odafigyelni, egyes eszközöket érdemes estére akár kihúzni a konnektorból, mert éjszaka is fogyaszt áramot, ha éppen nincs használatban.

Sokan azzal próbálkoznak, hogy félretesznek egy kis pénzt a téli számlákra, mások listát készítenek azokról a készülékekről, amik a legtöbb áramot fogyasztják, és megpróbálják lehetőség szerint kevesebbet használni ezeket.

A mikrohullámú sütő használaton kívül is áramot fogyaszt, ezért ajánlott legalább éjszakára kihúzni a konnektorból (ha nem is éppen mindig, amikor nem használjuk).

Ha nincs bekapcsolva, de áram alatt van, a mikrohullámú sütő körülbelül 1,6 w/óra áramot fogyaszt, ami azt jelenti, hogy 24 óra alatt elérheti a 38,4 w/nap fogyasztást. Ez talán nem tűnik olyan soknak, de ha összeszámoljuk, látni fogjuk, hogy egy év alatt már jelentősebb összeg gyűlhet össze, amit más célokra is fordíthatnánk.

Egy másik konyhai eszköz, ami rekordmennyiségű áramot fogyaszt az elektromos tűzhely. Ez közel 120 kWh havi fogyasztást jelent, ami háromszor több mint egy hűtőszekrény fogyasztása.

Az alábbi készülékek fogyasztják a legtöbb elektromos áramot a háztartásban:

Hűtőszekrény: 42 kWh átlagos havi fogyasztás
• Mosogatógép: 18 kWh
• Elektromos sütő: 66 kWh
• TV: 22,5 kWh
• Légkondicionáló: 60 kWh
• Mosógép: 80 kWh

Mindezek közül az egyetlen, aminek valóban folyamatosan működnie kell, a hűtőszekrény. De a szakértőknek ezzel kapcsolatban is van néhány tanácsa, ami segíthet csökkenteni a fogyasztást.

A lehető legkevesebbet tartsuk nyitva a hűtőszekrény ajtaját, mert minél több levegő jut be kívülről, annál több nedvesség csapódik le a hűtő falán, amiből aztán jég képződik.

Figyelj oda rá, hogy az ajtó jól záródjon. Ha a gumiabroncsok megsérülnek, nem záródnak szorosan, így beszivároghat a levegő, és a hűtőszekrény elkezdhet lejegesedni.

A hűtőszekrény hőmérsékletét tartsd 5 Celsius fokon, a fagyasztóét pedig -18 fokon.

Figyelj arra, hogy a levegő keringeni tudjon a készülék mögött: ne told neki teljesen a falnak, hogy a motor szellőzni tudjon. Soha ne tegyél forró ételt a hűtőszekrénybe, várd meg, amíg kihűl, mert az elpárolgó víz lecsapódik, és jég képződik.

Tartsd távol a hűtőszekrényt mindenféle hőforrástól – például tűzhelytől, fűtőtesttől vagy napos helytől.

Legfrissebb hírek a címlapról: